boeken

Merchants of Culture van Socioloog John B. Thompson is een absolute Must Read voor iedereen die in het boekenvak werkt. In dit boek geeft hij een scherpe analyse van de ontwikkeling die het boekenvak de laatste jaren heeft doorgemaakt. Hij richt zich weliswaar voornamelijk op het Amerikaanse uitgeefwezen, maar zijn bevindingen zijn voor het grootste deel ook van toepassing op het Nederlandse boekenvak en helpen tevens de internationale ontwikkelingen van de laatste jaren duidelijk te maken. Bovendien geeft hij een helder overzicht van de effecten van de digitalisering op het boekenvak.

Wat dit boek onderscheidt van veel andere boeken over dit onderwerp, is dat Thompson 5 jaar uitputtend onderzoek heeft verricht, diep in het vak zelf is gedoken en als buitenstaander bovendien een objectief perspectief kan bieden. Zijn conclusie dat het vak fundamenteel verandert en dat er voor zowel het gedrukte als het digitale boek een toekomst is, zal niet verrassend zijn. Maar onder zijn voorzichtige woorden door proef je dat hij eigenlijk wil zeggen: er gaat een einde komen aan het tijdperk van oplopende voorschotten en van alsmaar groeiende retailmarges.

 

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s