Lezers van e-boeken zijn erg tevreden

Vandaag kwam een bericht binnen van Stichting Marktonderzoek Boekenvak en Intomart GfK dat ik wel het vermelden waard vond. Lezers die wel eens een e-boek hebben gelezen, zijn in overweldigende meerderheid tevreden over hun ervaringen, hebben we eerder al gezien. Een groot deel van die groep laat het niet bij woorden alleen en begint ook e-boeken te kopen.

Liefst 98 procent van de lezers die wel eens een e-boek heeft gelezen, zegt dat deze ervaring geheel of grotendeels aan de verwachtingen heeft voldaan. Een gigantisch percentage, dat ondersteund wordt door het percentage lezers dat zegt daarna daadwerkelijk tot aanschaf van e-boeken over te gaan.

Bijna zeven op de tien lezers van e-boeken zegt in de afgelopen drie maanden één of meer e-boeken te hebben gekocht. En van die groep heeft 44 procent vier of meer e-boeken gekocht, zodat het gemiddelde uitkomt op vier. De belangrijkste kopersgroep lijkt op die van papieren boeken en bevindt zich in de leeftijdsklasse 35-49 jaar.

Wat voor conclusies kunnen we hier nu uit trekken? Om te beginnen dat we er nog niet in geslaagd zijn de jongeren te bereiken. Dat heeft denk ik te maken met de prijs van de reader en het gebrek aan content voor mobiele leesapparaten. Maar de eerste horde is genomen: de eerste groep gebruikers, die van de lezers die al gewend waren boeken te kopen, is in elk geval succesvol genomen.

Voor de tweede horde, het uitbreiden van de markt, zullen we ons, zo blijk, vooral op de jongeren moeten richten. En dat betekent: content voor mobiel, lagere prijs en vooral: betere dienstverlening. Want jongeren kopen graag online, amar alleen als het naadloos is geïntegreerd in hun dagelijkse mediagebruik. En daar ligt de uitdaging. Want een e-boek maken voor een gewone reader, dat kunnen we nu wel zo’n beetje, al valt het aanbod nog tegen. Maar content en diensten voor mobiel?

Bron: Themameting e-boeken en e-readers door Stichting Marktonderzoek Boekenvak, Intomart GfK (november 2010). Aan de meting hebben 500 lezers meegewerkt die minimaal één e-boek hebben gelezen.

, , ,

  1. #1 door Fokke op januari 5, 2011 - 9:54 am

    Er moet nog heel wat veranderen bij die eboeken. De prijs, het aanbod, de koopbeleving.

    http://foxxblok.blogspot.com/2010/12/moderne-apparaten-die-het-leven-zouden.html

    Like

  2. #2 door George op januari 4, 2011 - 4:39 pm

    Blijf het jammer vinden dat met zo’n gedeeltelijk weergegeven rapport, de pijnpunten, die natuuuuuuurlijk bekend geacht worden, -aantal titels en prijsniveau-, bijna gejustificeerd worden door er geen aandacht meer aan te schenken. Die ‘Ja, dat weten we nou wel’ houding verdoezeld het feit dat zolang die kernproblemen niet opgelost zijn/worden, de maximale gezonde groei van eboeken niet tot wasdom komt.
    Bij de tijdschriften ging het hard en daar worden de aanbieders al snel met hun neus op de feiten gedrukt. Bij de boeken duurt het en duurt het, wat ook geen garantie op een goed resultaat garandeert.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s