De strijd om het digitale tijdschrift barst los

In een eerder bericht meldde ik al dat Apple bezig was met het ontwikkelen van iNewsstand, een dienst die het kopen van tijdschriften en kranten zou moeten vergemakkelijken.

Doel van Apple hierbij is uiteraard om na de boekenmarkt ook deze markt voor zich op te eisen middels een dienst die de standaard zou moeten worden op het gebied van digitale content – uiteraard zo veel mogelijk gekoppeld aan de eigen hardware.

Nu meldt de Wall Street Journal dat ook Google een dergelijke dienst voorbereidt voor gebruik op alle Android apparaten, zoals mobiele telefoons en tablets. Ze hebben daarbij wel een achterstand op Apple, dat al tijdschriften en kranten aanbiedt via het iTunes platform.

De dienst van Google zou alle apps van de uitgevers gaan bundelen en ook het betalingsverkeer centraliseren.Dit sluit goed aan op Google Editions, een centrale dienst voor het kopen, lezen en beheren van e-boeken die Google onlangs lanceerde in de VS.

Google belooft – volgens de WSJ – alle uitgevers een betere marge dan de 30% die Apple vraagt en hoewel dit niet door Google wordt bevestigd, lijkt het een logische stap van Google om hun achterstand in deze markt snel in te lopen.

Apple zou – al dan niet in reactie op dit nieuws – bezig zijn met het herzien van het iTunes platform om het voor uitgevers mogelijk te maken om ook abonnementen te verkopen. Omdat op deze manier geautomatiseerd kan worden, zijn de uitgevers niet langer afhankelijk van het bezoek aan iTunes voor de verkoop van hun producten.

Ook Amazon is begonnen met het beschikbaar maken van periodieken voor de Kindle en Android readers en Barnes & Nobles isal wat langer bezig met het verkopen van abonnementen.

Maar, zoals onderstaand onderzoek van de Wall Street Journal laat zien is er dringend behoefte aan een standaard voor de verkoop van digitale kranten en tijdschriften. De iPad scoort het beste op het gebied van beschikbaarheid, maar vrijwel op geen enkele reader is een vorm van abonneren mogelijk.

De eerste stappen zijn gezet, maar het is duidelijk dat de dienstverlening naar de consument nog danig te kort schiet. De hoop is dat hier hetzelfde beeld zal gaan ontstaan als in de boekenwereld, waar de toegenomen concurrentie tussen de grote aanbieders heeft gezorgd voor een breder aanbod en een snelle ontwikkeling van standaarden.

In de VS, tenminste. In Nederland is het nog even wachten op een aanbod dat breed genoeg is voor de grote partijen om in te stappen.

, , , ,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s