Wat betekent de nieuwe Mac App Store voor uitgevers

Alweer een revolutie afkomstig van Apple? Het valt te bezien. Bij het schrijven dezes is de Mac App Store net geopend. De verwachtingen waren vooraf hooggespannen. Wat is de Mac App Store namelijk: het is de App store zoals we die kennen van de iPhone en de iPad, maar dan speciaal voor de gewone Mac desktops en laptops.

De Mac App Store ziet er niet veel anders uit dan de App Store die we al kennen. Ook de inhoud is bekend voor iedereen die zich regelmatig op de hoogte houdt van wat er in de wereld van de Apps zoal gebeurt.

De apps die er te vinden zijn bestaan voor een groot deel uit apps die al bestonden voor iPad en iPhone en geschikt zijn gemaakt voor een groter scherm, aangevuld met software uit de keuken van Apple.

Op het eerste gezicht lijkt het een raadsel waarom Apple deze store niet heeft geïntegreerd met iTunes, maar bij zorgvuldig browsen is al te zien dat hier volwaardige programma’s in staan die anders in de vorm van een dvd in een doosje komen. Apple trekt hiermee dus de trend van alleen downloadbare software, die al een aantal jaren gaande is, door.

De Mac App Store is dan ook vooral bedoeld om een enkel portal te bieden waar straks alle Apple software en apps op verspreid worden. Alle softare die hier verkocht wordt, moet daarbij voldoen aan de strenge eisen die Apple aan alle developers stelt. Deze eenduidigheid van standaarden en platforms is enerzijds goed: het biedt de consument een duidelijk kader qua prijs en garandeert een goede kwaliteit en gebruikervaring.

Echter, de Mac App Store komt ook met de problemen die we inmiddels kennen van Apple. Zo heeft Apple inmiddels behalve Flash ook Java verboden voor gebruik op de Mac en is er nog steeds te weinig duidelijkheid over de criteria voor toelating tot de store (zie voor een uitgebreider verslag Webwereld).Apple meldt daarnaast aan de developers dat het niet is toegestaan om testversies in de store te zetten, maar dat alleen geteste retailverasies zullen worden geaccepteerd.

De vrijblijvendheid van de iPhone en iPad omgeving verdwijnt zo een beetje – voor deze platforms vormden de gratis apps en de testversies juist een groot deel van het succes. Het toont aan dat Apple van de Mac App Store een serieus software platform wil maken en dat het de iPad en iPhone ziet als een perfecte plek om dingen uit te proberen – aangezien nu die Apps ook doorontwikkeld kunnen worden voor de Mac zelf is dat wel begrijpelijk.

Boeken zijn er niet te vinden in de Mac App Store, helaas. En dat is jammer. Een iBookstore voor de Mac Desktops en laptops, met bijbehorende reader, zoals Google die ook voor Google Editions heeft ontwikkeld, zou een uitermate boeiende nieuwe ontwikkeling zijn in de ontwikkeling van digitale boeken.

Apple heeft nooit beweerd, zoals Amazon en Google WEL hebben gedaan, dat ze geïnteresseerd zijn in het creëren van een Buy Anywhere, Read anywhere concept voor mobiel lezen. Maar wat niet is, kan natuurlijk nog komen.

Voorlopig heeft de Mac App Store alles in zich om een revolutie te betekenen in pc-land, eentje die versterkt wordt door de link tussen iPad/iPhone en de Mac die nu is gemaakt. Voor ontwikkelaars van diensten biedt het ongekende mogelijkheden en daarmee dus ook voor de gebruiker.

Nu Apple met de Mac App Store de App markt ook heeft geopend voor alle desktop en laptop gebruikers, wordt het voor uitgevers weer interessant om Apps te ontwikkelen naast de bestaande iBooks. Uitgevers, aan de slag!

, , , , , , ,

 1. #1 door Paul E. op januari 7, 2011 - 4:02 pm

  Dat kleine marktaandeel is precies een van de redenen dat ik twijfel aan het belang van deze ‘revolutie’. Genoeg iPhone-gebruikers moeten helemaal niets hebben van de Mac. Ik zie dat niet snel veranderen.

  Inderdaad, als er een vergelijkbaar platform voor Windows zou komen, zou dat de zaak veranderen. Maar de kwaliteit van de App Store wordt streng bewaakt door Apple: iOS is wat Steve Jobs noemt een “curated platform”. Google doet dat niet voor de Android Market, en heeft daarnaast natuurlijk sowieso meer interesse in de Cloud.

  Dat zijn dus tegenstrijdige eisen, waarvoor ik niet zo snel een oplossing zie verschijnen.

  Like

 2. #2 door Jürgen Snoeren op januari 7, 2011 - 3:23 pm

  Vindbaarheid was het grootste probleem voor uitgevers in de reguliere app store. Bovendien wordt nu een heel scala aan koppelingsmogelijkheden met Mac Software mogelijk, vooral als het gaat om diensten.

  Maar het marktaandeel van de Mac is inderdaad nog te klein om van een grote revolutie te spreken, fair point. Toch zit het grootste deel van de early adoptors wel in de hoek van de iphone/ipad gebruikers, waar ook veel pc gebruikers bij zitten.

  Als Android nu een app store aan Windows zou koppelen, dat zou pas mooi zijn. Maar een Windows platform kan bij lange na niet de kwaliteit bieden die Apple wel kan bieden. En dat is hier wel belangrijk, denk ik.

  Want om met succes een platform te kunnen ontwikkelen dat software biedt voor alle mogelijke applicaties, zowel mobiel, tablet, laptop en desktop, is de garantie dat het ook altijd goed werkt cruciaal. Dat kan Apple wel bieden en is, denk ik, nog niet mogelijk voor de pc-wereld.

  Like

 3. #3 door Paul E. op januari 7, 2011 - 3:01 pm

  Het stond de uitgevers altijd al vrij om apps te ontwikkelen. Wat verandert de introductie van de Mac App Store daaraan? ‘Vindbaarheid’ is het enige dat ik me kan bedenken.

  Besef bovendien dat het marktaandeel van de Mac in PC-land nog altijd bedroevend klein is. (5%? 10%?) Als developers niet met Java kunnen ontwikkelen maar gedwongen worden om Objective-C te gebruiken, dan bouwen ze hun applicaties dus alleen maar voor de Mac, en moeten ze voor andere platforms de applicatie opnieuw bouwen.

  Het lijkt mij dat het dan voor uitgevers, als ze plotseling apps voor de desktop willen ontwikkelen, interessanter is om juist niet met de Mac App Store te beginnen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s