Innoveren is dingen beter doen – het boek als virus

Soms kom je in de wirwar van vergaande nieuwe ideeën, wilde speculaties en onzinnig gefilosofeer over de toekomst van het boek ook eens iets tegen wat in al z’n eenvoud gewoon goed is. En dat iets is BookSneeze.

Het is geen flitsend technologisch revolutionair idee. Het komt zelfs vaag bekend voor. Maar innoveren betekent niet iets nieuws uitvinden. Je kunt ook innoveren door iets dat al bestaat op een nieuwe en betere manier te doen.

In deze tijd waarin we in het boekenvak het vooral hebben over allerlei complexe technologische producten, diensten en business modellen – en dat is zeker zinnig – is het mijns inziens juist goed om de aandacht eens te vestigen op iets eenvoudigs en concreets dat elke uitgeverij kan inzetten.

BookSneeze is een dienst geïnspireerd door Seth Godins idee van “sneezers”, mensen die zo geïnfecteerd raken door een idee dat ze besmettelijk worden en anderen ermee aansteken, in Unleashing the Idea.

Het principe is eenvoudig: elke blogger kan zich registreren en een BookSneeze Blogger worden. In ruil voor een eerlijke recensie, let wel, een eerlijke en niet per se een positieve recensie, van minstens 200 woorden op zijn weblog en op minstens een consumentensite zoals Amazon krijgt de blogger een gratis boek.

Momenteel heeft BookSneeze een database van 20.000 bloggers die regelmatig een boek van Thomas Nelson lezen en hun eerlijke mening geven aan vrienden, familie, andere lezers en de online communities waar ze lid van zijn.“BookSneeze has been an invaluable resource for us,” zegt Michael Hyatt, baas van Thomas Nelson. “Good or bad, we know firsthand what consumers are saying about our products. And we are using this information to inform our publishing decisions.

Een eerlijke ruil dus: kennis in ruil voor een boek. En het belangrijkste is, de lezer wordt in geen enkel opzicht een mening opgedrongen. Hoewel dit een ouderwetse methode lijkt – weblogs, wat waren dat ook alweer – blijkt BookSneeze die groep van lezers aan te spreken die graag wat meer tijd nemen voor hun mening op internet. Bovendien verspreiden deze lezers hun papieren boeken ook weer in hun omgeving.

Een perfecte methode om de wereld van het papieren boek te verenigen met de wereld van de online marketing: door de kracht van een mening. Goede boeken zijn besmettelijk, is de slogan, en wie is het daar niet mee eens?

En natuurlijk maakt het stiekem ook gebruik van de modernste sociale media, zoals Twitter. Voor meer details verwijs ik iedereen graag door naar Michael Hyatt zelf.

, , , , , ,

  1. #1 door George op januari 14, 2011 - 6:13 am

    Perfecte manier om wisselwerking met je uiteindelijke klant te krijgen.
    Hoop dat deze wijze van denken snel tot de ‘branchecultuur’ gaat behoren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s