Digital Book World – publishing innovation awards (1)

Van 24-26 januari 2011 vindt in New York Digital Book World plaats, een driedaagse conferentie waarbij alles geheel draait rondom digitaal uitgeven. Het is niet de eerste conferentie die dit doet. Tools of Change in New York en Frankfurt en de London Book Fair Digital Conference lopen al een aantal jaren.

Maar het is zeker de grootste. DBW is het afgelopen jaar dan ook onafgebroken genadeloos in de markt gezet als DE gebeurtenis van het jaar binnen het uitgeefvak. De organisatie kondigde vorige week aan dat er meer dan 1000 deelnemers uit de hele wereld aanwezig zijn.

Maandagavond 24 januari worden tijdens de opening van Digital Bookworld 2011 de Publishing Innovation Awards uitgereikt, iets waar ik met vele anderen naar uitgekeken heb. Dit zal immers een statement zijn naar de rest van het uitgeefvak over wat er innovatief uitgeven dan wel niet is.

“The Publishing Innovation Awards will honor those making strides in this nascent medium,” zegt David Nussbaum, CEO van F+W Media, organisator van Digital Book World. “As the mission of Digital Book World is to learn, share and celebrate innovation in our industry, the Publishing Innovation Awards are a natural extension to the community.”

Mooie woorden. Inmiddels zijn de nominaties bekend, wat mij mooi de gelegenheid geeft de nominaties eens te bekijken om te zien wat vandaag de dag als innovatief uitgeven geldt. Dat levert meteen al de eerste teleurstelling op: de award is onderverdeeld in de traditionele labels van het boekenvak die we al zo lang kennen: fictie, non-fictie, jeugd, reference en comics.

Een teleurstelling omdat innoveren bij digitale content voor mij betekent: grenzen verleggen, nieuwe vormen vinden om een nieuw publiek te bereiken, om andere ervaringen te bieden die het klassieke boek biedt.

Door te kiezen voor oude labels geeft de organisatie een eerste statement af: het heeft zich niet los kunnen maken van de traditionele waarden en heeft de kans gemist om van het digitale boek een nieuw genre te maken. In plaats daarvan worden de innovatieve producten wederom gekoppeld aan hun papieren variant.

Deze angst om de oude grenzen los te laten zie je ook terug in de genomineerde producten. Dracula is een vrij traditionele iPad app, degelijk en onderhoudend. Voor $4,99 krijg je mar liefst 600 illustraties.

Het is dan ook een behoorlijke download van niet minder dan 542 MB. Voor de liefhebbers een mooie deal, maar voor de causal gebruiker misschien wat teveel van het goede. In mijn ogen een mooi product, maar geen innovation award waardig. Daarvoor verwacht ik toch wat meer voor een groter en liefst ook nieuw publiek. Dit is een klassieke boekenapp voor boekenliefhebbers.

J.R.R. Tolkiens Letters from Father Christmass van HarperCollins is een vergelijkbaar product: een enhanced ebook, waarbij de tekst is verrijkt met handgeschreven brieven, kleurenillustraties en voorgelezen tekst. Voor $10 een mooi product, maar ook hier had ik meer verwacht – voer voor liefhebbers.

War of the worlds is een van de bestverkopende boekenapps van het afgelopen jaar en met reden. “If you need proof of the iPad’s unmatched acumen as an e-book reader,” luidt de recensie van CNET, “look no further than Smashing Ideas’ smashing version of the H.G. Wells classic, The War of the Worlds.”

En het is een prachtig product dat optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden die de iPad biedt: verrijkte tekst, aangevuld met allerlei grafische en touch pad features, zodat het een geheel nieuwe tekst wordt die ook voor niet-liefhebbers een mooie ervaring biedt en ze ook nog eens kennis laat maken met de tekst.

War of the Worlds is de winnaar in mijn ogen, die voor $3,99 ook nog eens goed geprijsd is. Wat wel jammer is, dat dit allemaal bewerkingen zijn van klassieke eversellers, boeken die in hun papieren leven al vele decennia tot de absolute top behoren.

Helaas zijn er nog geen speciaal voor de digitale media geschreven boeken. Maar misschien is het nog te vroeg en moeten we blij zijn dat er überhaupt eindelijk een Innovation Award voor de algemene uitgeverij is.

Volgende keer: de Publishing Innovation Awards, de andere categorieën.

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s