Digital Book World – publishing innovation awards (2)

In mijn vorige post heb ik kort de nominaties van de Publishing Innovation Wards in de categorie fictie bekeken. Nu is het de beurt om de andere categorieën even kort de revue te laten passeren.

In de categorie non-fictie zet zich het patroon dat ook bij de fictie te zien was zich voort: aansluiting bij bestaande boeken en weinig grensoverschrijdende concepten.

De eerste genomineerde is 10 greatest card tricks of all times, van vook.com, een site waar de vook centraal staat, een mengeling van tekst en video. Het is een boek met kaarttrucs, waarbij de truc wordt uitgelegd met behulp van beeld. Leuk, maar niet bepaald nieuw of wereldschokkend.

De tweede nominatie is Ansel Adams, over het leven en werk van de gelijknamige fotograaf. Als je alle toeters en bellen weghaalt, blijft er weinig over: 40 foto’s met divers commentaar, wat brieven, een verzameling links, een chronologie en een paar videofragmenten. Voor $14 dollar ook nog behoorlijk aan de prijs.

De derde en laatste nominatie is in mijn ogen de logische winnaar. Logos Bible Software biedt een praktische app voor iedereen die aan bijbelstudie doet. Het biet toegang tot een grot hoeveelheid verschillende bijbels, brengt analyses bij elkaar en synct met iPad en iPhone.

Een praktische app, ontwikkeld vanuit een behoefte, niet vanuit een bestaand werk. Het biedt voor iedereen die geïnteresseerd is in bijbelstudie een globaal platform. Ik zou dit ook in Nederland zien werken. Misschien dat iemand daar meer over zou kunnen zeggen.

Dan de categorie kinder- en jeugd. Hier domineert het geïllustreerde kinderboek, dat uiteraard uitermate goed geschikt is voor het digitale platform. En de eerste genomineerde biedt meteen een heel aardige nieuwe dienst.

A story before bed biedt gebruikers de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende boeken en die van scherm voor te lezen, waarbij dit via de webcam wordt opgenomen en geïntegreerd met het boek zelf. Het resultaat is een filmpje dat je kunt delen. Een mooie combinatie van een nieuwe dienst met bestaande digitale content. Dit is in mijn ogen een mooi voorbeeld hoe je met eenvoudige middelen veel meerwaarde kunt creëren.

De andere twee genomineerden, Cozmo’s day of en Pedlar Lady, zijn leuke digitale versies van bestaande kinderboeken met allerlei extra features die beeld en geluid combineren. Leuke interactieve avonturen voor de kleintjes en ook nog eens goed geprijsd. In vergelijking met A story before bed echter zijn ze een stuk minder innovatief – daarom is deze voor mij de winnaar.

De andere twee genres, reference en comics, laat ik aan de lezer over. Ook bij deze genres hetzelfde patroon: weinig echt vernieuwends. Maar het is nog vroeg. Hier en daar zie ik tekenen dat de oude grenzen van het boek langzaam worden verlaten en dat uitgevers op zoek gaan naar wat het digitale boek nu echt te bieden heeft.

In mijn ogen heeft A story for bed de hoofdprijs gewonnen, omdat het laat zien hoe de wereld van het klassieke boek en de wereld van de online diensten met elkaar te combineren zijn tot iets nieuws dat een hele nieuwe wereld opent voor uitgevers om waarde toe te voegen.

Volgende post: de winnaars van de Digital Publishing Awards.

, , , , ,

  1. #1 door vakantiehuis op februari 13, 2011 - 2:24 am

    Leuke site!. Er zijn nog weinig goede sites over dit onderwerp te vinden.
    Ben blij met jullie toevoeging!
    Ik kan helaas geen bookmark aanmaken naar jurgensnoeren.wordpress.com in Firefox. 😦 Weten jullie hoe dit komt?

    Groetjes Barbara

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s