Amazon en het Nieuwe Uitgeven

Tijdens mijn bezoek aan New York afgelopen week bezocht ik ook de burelen van de nieuwe uitgeeftak van Amazon, waar uitgevers Larry Kirschbaum en Julia Scheiffitz druk bezig zijn een uitgeef- en marketingteam uit de grond te stampen.

Met Amazon Publishing heeft Amazon een volwassen uitgeverij opgezet, met als doel ook boeken in print te gaan uitgeven. Er liepen al langere tijd digitale imprints waardoor Amazon zelf e-boeken kon uitgeven. De vraag was altijd wanneer en vooral hoe het de printmarkt zou benaderen.

Nu werd onlangs bekend dat Amazon een deal heeft gesloten met de gereputeerde Amerikaanse uitgever Houghton Mifflin Harcourt voor het drukken en distribueren van de Amazon titels. Dit stelt Amazon niet alleen in staat om gebruik te maken van een al bestaand netwerk van vertegenwoordigers, zodat ze zelf niet van voren af aan hoeven te beginnen, maar vermijdt het ook dat het de boekhandelaren niet verder tegen zich in het harnas jaagt door ze te dwingen boeken met het Amazon logo erop op voorraad te nemen. Technisch gesproken is het namelijk Houghton die de boeken publiceert – er wordt zelfs een stokoud imprint voor uit de kast gehaald en opgepoetst: New Harvest.

Het is een slimme move van het bedrijf uit Seattle. Het uitgeefteam in New York bestaat uit mensen met een goede reputatie in het uitgeefvak –  bedoeld om aan iedereen duidelijk te maken dat het Amazon ernst is, dat ze het serieus willen aanpakken. Het is niet alleen een geste richting de Amerikaanse uitgeefwereld, waar de anti-Amazon stemming inmiddels haast hysterische vormen aanneemt, zoals afgelopen week bleek op de digitale conferentie Digital Book World. Het is ook een gebaar naar de auteurs, om te laten zien dat hun werk door een goed en degelijk team zal worden behandeld.

En inmiddels heeft Amazon Publishing al behoorlijk wat wereldrechten weten te verwerven, waaronder een aantal van mijn auteurs (zoals Timothy Ferris). Want uiteindelijk weet Amazon waar het om draait in het nieuwe uitgeven: het verwerven van rechten. Amazon kan hiermee maximaal gebruik maken van het eigen platform. niet alleen hebben ze een enorm marktaandeel waar hun eigen boeken van kunnen profiteren, ze hoeven van de digitale verkoop van deze boeken ook nog eens geen cent af te staan. Dubbele winst dus. Zo verstevigt Amazon de positie in het uitgeeflandschap en ze verdienen er nog geld aan ook.

Heeft dit nog consequenties voor het Nederlandse uitgeeflandschap? Er wordt al druk gespeculeerd over wanneer Amazon de Nederrlandse markt zal betreden. En als ze het doen, zou het Amerikaanse model ook wel eens hier toegepast gaan worden. Het is voor Amazon een klein kunstje om een Nederlandse uitgever te zoeken om hun Nederlandse titels te verspreiden.

Hoe realistisch is dat? Laat ik deze vraag beantwoorden met een wedervraag: welke auteur zou niet zijn werk bij Amazon willen uitgeven en zo in een klap in print en digitaal door het grootste verkoopplatform in de wereld uitgegeven te worden? het zal dit jaar niet gebeuren – maar dat het zal gebeuren, lijkt me onoverkomelijk.

, , , , ,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s