Duitse e-boek markt stijgt snel

E-Book-Studie.jpg.924496Onlangs werd het GfK onderzoek naar de Duitse e-boekenmarkt gepresenteerd, “Von der Perspektive zur Relevanz − Das E-Book in Deutschland 2012”.

De cijfers zijn bemoedigend. E-boeken maken 9,5% van de omzet van uitgevers en hebben daarmee de verwachtingen ver overtroffen. Het marktaandeel van het e-boek is gestegen van 0,5% naar 2,4%. Meer dan de helft van de uitgevers biedt nu e-boeken aan en 54% van de nieuwe titels zijn als e-boek verkrijgbaar. 73% van de boekhandels heeft inmiddels e-boeken, e-readers of beide in het assortiment.

Men verwacht in Duitsland dan ook een stevige daling van de boekhandelsomzet door het verlies in print (3,7% over 2012) dat niet door digitaal goed wordt gemaakt. Er wordt een omzetdaling verwacht van 16%, terwijl het omzetdeel digitaal van de uitgeverijen verder stijgt naar 10,6% aan het einde van dit jaar. De e-boekmarkt blijft dus stevig groeien en men verwacht dat zeker 84% van de uitgevers dit jaar e-boeken zal aanbieden.

Opvallend hierbij wel is dat het e-boek bij boekhandelaren slechts 0,5% van de omzet uitmaakt. Een getal dat schril afsteekt tegen de bijna 10% van uitgevers en een indicatie dat de digitale markt grotendeels aan de boekhandel voorbijgaat en op het gebied van digitaal uitgeven de kloof tussen boekhandel en uitgeverij groeit. Ik zou graag de cijfers voor de Nederlandse markt willen zien.

Als we verder in de cijfers duiken zien we dat de snelle ontwikkeling van de e-boekenmarkt typisch op de frontlist is gericht. Zoals hierboven al aangegeven, 54% van de nieuwe titels wordt als e-boek aangeboden, maar slechts 29% van de backlist. Het is niet verwonderlijk dat het aandeel van het algemene boek – immers veel meer op bestsellers en actuele titels gericht -is gegroeid naar 49% van de markt.

De cijfers laten zien dat de Duitse e-boekenmarkt nog niet op het niveau van Nederland ligt (die ergens tussen de 3 en 4% ligt), maar laat een sterkere stijging zien: van 0,5% in 2010 naar 0,8% in 2011 naar 2,4% in 2012. Ik verwacht dat de Duitsers ons volgend jaar al hebben ingehaald. Niet alleen zijn er meer online aanbieders en zijn buitenlandse toetreders als Amazon, Kobo en Apple toenemend actief, maar vooral bij de uitgevers lijkt er een snelle cultuuromslag plaats te vinden.

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s