De laatste tijd verschijnen er weer meer berichten over piraterij en niet altijd even gunstig. De laatste tijd is de gevestigde mening (ook door mij gedeeld) dat je piraterij terug kunt dringen door de consument meer gemak te bieden, meer relevante content en dan tegen betere prijzen. Deze filosofie vormt de basis voor de vele streaming- en clouddiensten die de laatste jaren zijn ontwikkeld. Als het gaat om e-boeken begint men nu ook langzaam maar zeker die kant op te denken.
Deze hele beweging draait echter om een enkel uitgangspunt dat nog niet afdoende is aangetoond: dat de consument bereid is te betalen voor boeken als er maar voldoende gebruikersgemak, content en goede prijzen worden geboden. Nu zijn er voldoende studies verschenen die de intentie van de consument om te betalen heeft aangetoond. In werkelijkheid echter wordt deze intentie nog onvoldoende omgezet in daadwerkelijk koopgedrag.
Bovendien neemt het aanbod gratis (al dan illegaal) niet af, maar eerder toe. En nu beginnen er ook geluiden te verschijnen dat alle mooie initiatieven ten spijt de piraterij als maatschappelijk verschijnsel alleen maar groeit.
De Volkskrant meldde vrijdag (20 september) dat de piraterij van films en muziek op internet toeneemt. Volgens het geciteerde onderzoek is de hoeveelheid gedownloade illegale content tussen 2010 en 2012 meer dan verdubbeld. Verontrustend ook is dat het aantal mensen dat gericht naar illegale content zoekt sterk is toegenomen. Het onderzoek komt van Netnames, een Brits bedrijf dat de studie uitvoerde in opdracht van NBC, de Amerikaanse tv-zender.
Op 22 augustus meldde dezelfde krant al dat het aantal Nederlanders dat gebruik maakt van The Pirate Bay na de blokkade zelfs is toegenomen. The Pirate Bay wordt al sinds mei 2011 door de Nederlandse providers op last van de rechter geblokkeerd. Wel werd in het stuk aangegeven dat het aantal illegale muziekdownloads was gestabiliseerd.
In een vervolgstuk van 19 september staat dat volgens Xs4All en Ziggo, die in beroep zijn gegaan omdat de blokkade volgens hun een inbreuk is op de rechten van hun klanten, dat driekwart van de illegale content afkomstig is van slechts 2% van de gebruikers en dat het effectiever zou zijn juist die groep beter aan te pakken. Stichting Brein beweerde overigens dat na de blokkade het gebruik van Pirate Bay met 80% is afgenomen, wat dus direct in tegenspraak is met het eerder aangehaalde onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.
Ik vind de cijfers zorgwekkend, maar denk dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken uit de aangehaalde cijfers, omdat er nog te veel ruimte zit tussen alle aangehaalde studies. Het lijkt er steeds meer op dat de cijfers steeds vaker door voor- en tegenstanders in hun voordeel wordt uitgelegd, terwijl we juist nu meer behoefte hebben aan duidelijkheid.
Maar mijn gevoel zegt me dat de trend niet gunstig is. Of dat nu komt omdat we te laat zijn geweest met omschakelen naar andere manieren van content aanbieden of dat we hier spreken van een breder maatschappelijk verschijnsel waar we weinig aan kunnen doen, is niet duidelijk. Maar het is een ontwikkeling om scherp in de gaten te houden, omdat het mijns inziens nog geenszins zeker is of concepten als streaming en vrij kopieerbare e-boeken met watermerk toekomst hebben.
#1 door Jürgen Snoeren op september 22, 2013 - 2:19 pm
De genoemde onderzoeken (en volgens mij alle andere ook…) zijn inderdaad gebaseerd op onderzoek naar TorrentFiles. Tijdens de onderzoeken die mensen vragen naar hun koopintenties wordt voor zover ik weet niet gevraagd naar ‘neem je ook wel eens een cd met illegale software aan’… Dank je voor je punt van het belang van het volume bij het verspreiden van bestanden – die had ik nog niet eerder gezien en lijkt me idd relevant.
LikeLike
#2 door Frank Huysmans op september 22, 2013 - 12:41 pm
Goed stuk. Er is wel een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien (ook hier), namelijk het doorgeven van eenmaal gedownloade bestanden op cd, dvd of usb-stick. Wat de downloadcijfers niet laten zien, is hoeveel mensen op deze manier aan hun content komen. Voor muziek en film zal dat wel meevallen: omdat het om zulke grote bestanden gaat, is het nogal lastig om veel content op deze manier uit te wisselen. Voor de veel minder volumineuze e-bookbestanden is dat een ander verhaal. Onderzoek heeft laten zien dat voor degenen die e-books lezen, het uitwisselen de belangrijkste bron van bestanden is. Zie hiervoor http://warekennis.nl/wordpress/de-piraat-is-eigenlijk-een-parasiet/.
LikeLike