Waarom je een e-boek niet mag ruilen

Het zal niemand ontgaan zijn, deze week is er nieuwe regelgeving voor e-commerce van kracht geworden. Zie ook hier voor een kort overzicht. Dit raakt ook het e-boek.

Digitale inhoud kan worden uitgesloten van het herroepingsrecht en een e-boek was tot heden ook niet retourneerbaar. Hoe echter de status van e-boeken – binnen het grotere geheel van de “digitale inhoud” – binnen de nieuwe regels is, is onduidelijk.

Wel is bij de bespreking van de nieuwe richtlijnen in de Kamer aangegeven dat nog nader gespecificeerd gaat worden wat “digitale inhoud” precies is en wat er precies een exceptie krijgt op de nieuwe reglementen. het gaat om:

“De vraag betreffende het bereik van artikel 5, lid 5, van Boek 7 was of de koopregels van toepassing zijn op overeenkomsten waarbij de digitale inhoud, zoals film en muziek, wordt geleverd op een andere wijze dan op een dvd of een cd. ” 

Zo lijkt het duidelijk dat “digitale diensten” (of ook abonnementen als Spotify) niet zomaar herroepbaar zijn en dat digitale inhoud verkregen via downloads hier ook onder gaan vallen, wat betekent dat e-boeken niet-retourneerbaar blijven.

Dat is in lijn met de Europese richtlijnen, die bepaald dat een e-boek formeel als software/dienst geclassificeerd wordt. Het daarbij ook moeilijk om voor te stellen hoe je iets zou kunnen retourneren waar gemakkelijk een kopie van gemaakt kan worden. Dus: downloaden, kopie maken, retourneren. Formeel schaft de gebruiker zich een licentie aan bij de aanschaf van een e-boek en mag hij dus het boek niet ruilen, retourneren of weggeven.

Daarmee valt het e-boek in de categorie software, waarvoor de meeste webshops aangeven dat het niet te retourneren is zodra het zegel is verbroken. Om de analogie door te trekken, aangezien je een e-boek kunt retourneren op het moment dat je deze gedownload hebt, is met het aanklikken van de downloadlink formeel het zegel verbroken.

Het is voor de consument echter onlogisch, aangezien een e-boek gezien wordt als een boek en dus als een product dat je zou moeten kunnen retourneren. Of weggeven. Of ruilen. De argumenten achter de regelgeving is ook behoorlijk abstract en moeilijk uit te leggen.

Het is wellicht het beste als er snel duidelijkheid komt in de status van het e-boek, hetzij door richtlijnen van Den Haag of een Europees besluit om e-boeken niet langer als software, maar als boek te classificeren.

 

 

 

 

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s