Amazon innoveert verder en gaat geld verdienen aan fanfictie

Een van de grootste – en minst bekende – uithoeken van de boekenmarkt is de wereld van de fanfictie. Wat is fanfictie? Er is sprake van fanfictie als iemand zelf verhalen gaat schrijven in de wereld van en vaak met de personages uit een bepaald boek, film of tv-serie. En wie heeft daar zelf niet ooit eens aan gedacht? Nieuwe verhalen schrijven in de wereld van Harry Potter, Star Wars, Star Trek of De Hongerspelen.

Dit is altijd een grijs gebied geweest, omdat fanfictie, zodra het voor commerciële doeleinden wordt gebruikt, in strijd is met het geldende auteursrecht. Tot heden zijn uitgevers hier verre van gebleven, vooral, waarschijnlijk, om praktische redenen. Er is een enorme poel aan fanfictie, verspreid over ontelbare gemeenschappen en om dat enigszins onder controle te krijgen is een haast onmogelijke taak.

Een andere reden die mee lijkt te spelen is dat fanfictie binnen de boekenwereld een slechte naam heeft en wordt gezien als een berg rotzooi geschreven door tieners die geen genoeg kunnen krijgen van hun favoriete personages. Helemaal ongegrond is deze opvatting natuurlijk niet – erotiek en porno maken, zoals te verwachten, een belangrijk deel uit van fanfictie.

Toch lijkt hiermee het kind met het badwater te worden weggegooid. Het wordt steeds duidelijker dat de fanfictie een broednest is van nieuwe schrijvers. Zo is E.L. James, de schrijfster van 50 Tinten Grijs, begonnen als schrijver van Twilight fanfictie. Ook Meg Cabot (The Princess Diaries) en Cassandra Clare (The Mortal Instruments) zijn bestsellerauteurs die begonnen als schrijvers van fanfictie.

Amazon zou Amazon niet zijn als ze niet begrepen dat hier iets te halen valt. De aandacht gaat de laatste jaren vooral uit naar de gevechten die ze leveren met grote uitgeverijen, zoals de meest recente oorlog met Hachette, maar ondertussen gaan ze – grotendeels onder de radar – gewoon door met innoveren.

Zo is Amazon in mei 2013 gestart met Kindle Worlds, een platform dat het mogelijk maakt voor schrijvers van fanfictie. Amazon is begonnen met het aanschaffen van licenties op bekende romans, films en series en nodigt auteurs uit deze werelden te gebruiken. Amazon betaalt een bepaald percentage aan de rechthebbende en aan de schrijver (rond de 30%, afhankelijk van de lengte). In ruil voor deze royalty moet de schrijver de rechten van het verhaal aan Amazon overdragen. Het is dus geen nieuwe tak van het KDP programma, maar een uitbreiding van Amazon’s traditionele uitgeverijtak, waardoor ze alle verhalen zelf naar eigen inzicht kunnen gaan uitgeven.

Het is dus een manier om fan fictie te legaliseren en er geld aan te verdienen. Op de Kindle Worlds homepage is te zien hoeveel werelden al beschikbaar zijn. Opvallend is dat het niet alleen gaat om de commerciële series die op deze manier worden uitgebuit. Ook de Wereld van Kurt Vonnegut hoort tot de mogelijkheden die je als auteur kunt kiezen.

Met Kindle World heeft Amazon een nieuwe loot aan hun uitgeeftak toegevoegd, eentje die hen in de toekomst geen windeieren zal leggen. Het geeft hen de mogelijkheid een groot aantal sterke merken aan het Amazon platform toe te voegen, wat Amazon meteen toegang geeft tot de levendige communities die al bestaan rond die merken. Het is tevens een manier voor succesvolle auteurs om meer aan hun werk te verdienen en een plek waar de rechthebbenden, zoals tv- en filmstudio’s, in de toekomst hun tie-in romans vandaan zouden kunnen halen, zodat ze niet meer afhankelijk zijn van grote uitgeverijen.

Een opmerkelijke stap van Amazon, een idee zo simpel en logisch dat men zich kan afvragen waarom niemand er eerder aan gedacht heeft. Zoals dat altijd gaat met goede ideeën…

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s