Elly’s Choice is geen Spotify voor boeken

Vandaag werd bekend dat de uitgeefconcerns VBK en Dutch Media een “literaire spotify” hebben gelanceerd. De term is van de Volkskrant en geeft eigenlijk meteen aan wat voor verwarring er nog steeds bestaat over de verschillende soorten modellen van streaming diensten die er zijn.

Spotify wordt gekenmerkt door het feit dat de gebruiker voor een vast maandbedrag toegang heeft tot alle beschikbare muziek. Dit biedt “Elly’s Choice”, zoals de nieuwe Nederlandse dienst gaat heten, niet. Hier gaat het om een vast maandbedrag van € 2,99 bij een jaarabonnement, waarvoor de abonnee elke maand tien titels krijgt, die worden geselecteerd door een groep redacteuren en uitgevers.

Dit is dus precies het tegengestelde van wat Spotify biedt: geen vrije keuze, maar een opgelegd aanbod van een vaststaand aantal titels. Dat er wordt beloofd dat tenminste vijf titels bestsellers zijn en dat de abonnee nog eens korting krijgt op dertig andere titels, maakt niet uit. Elly’s Choice is een manier voor de uitgeefconcerns om zelf in de hand te houden welke titels ze verkopen, waarbij ze een gegarandeerde afname creëren van minder populaire titels die ze naast de bestsellers aanbieden.

Je kunt je ook de vraag stellen hoe lang ze de belofte kunnen volhouden om vijf bestsellers per maand aan te bieden die “tenminste 25.000 exemplaren hebben verkocht”. Vijf per maand is zestig per jaar – dat is nogal wat.

Elly’s Choice is dus eerder een marketingkanaal dan een echte online consumentendienst. Echte Spotify’s voor boeken, zoals 24/7, Scribd, Amazon’s Kindle Unlimited, Oyster of Entitle bieden ongelimiteerde toegang en Entitle biedt zelfs al het downloaden van de boeken op je device.

Het proefabonnement stond niet toe om een boek te downloaden, dus kon ik ook niet achterhalen welke vorm wordt aangeboden, maar het lijkt voor de hand liggen dat het om ePubs met watermerk-DRM gaat, wat in Nederland inmiddels de standaard is. Helaas kan ik nergens meer informatie vinden over hoe het downloadproces gaat, over de betalingswijze, over e-boeken in het algemeen, er staan geen algemene voorwaarden en geen contactgegevens. De website vermeldt dat de boeken geschikt zijn voor tablet, e-reader, telefoon en computer, maar niet op welke manier – en welke besturingssystemen.

Het gebrek aan gegevens in verontrustend voor iets dat toch in feite een webshop is. Waar moet ik zijn voor meer informatie? Wie moet ik bellen als er iets fout gaat? De vormgeving ziet er prettig uit, dat wel, maar alles geeft me het gevoel dat het nog niet af is. De gemiddelde consument zal niet weten waar hij of zij aan toe is.

Er lijkt me nog heel wat werk aan de winkel voor Elly’s Choice. Ik ben benieuwd of ze aan de gewenste 100.000 gebruikers komen zoals de Volkskrant vermeldde. Voor mijzelf is het aanbod te beperkt. Als ik lid wordt van een online dienst wil ik kunnen kiezen uit het gehele aanbod en niet afhankelijk zijn van een selectieprocedure. Het is in feite niets meer dan een e-boek bundel die elke maand wordt aangeboden voor een ongewoon lage prijs en dat doet Bol – en veel andere webwinkels – al jaren. Maar misschien ben ik wel niet de doelgroep en zijn er mensen die dit juist prettig vinden. We zullen dit initiatief de tijd moeten gunnen om te zien hoe het zich ontwikkelt.

Met een dergelijk lage prijs moeten de aanmeldingen wel flink aantrekken willen de uitgeverijen er nog wat aan overhouden – maar aangezien het hoofddoel zal zijn de bekende en onbekende auteurs onder de aandacht te brengen, zal men wellicht tevreden zijn als z quitte spelen. Hoe effectief Elly’s choice als marketingmiddel is, zal ook afhangen van hoe goed ze deze “dienst” onder de aandacht weten te brengen bij het algemene publiek.

Ik wacht met spanning af. Nieuw is het allemaal niet, maar het is geen wet dat elk initiatief op het gebied van e-boeken ook vernieuwend moet zijn. Het enige dat ik niet kan goedkeuren is het gebrek aan informatie op de site. Dat is gewoon niet de manier waarop men in deze tijd met de consument omgaat. Gelukkig is dat snel te herstellen en ik ga er dan ook vanuit dat het de haast was om de “race” (weer de Volkskrant) met Meulenhoff/WPG te winnen.

 

 

 

 1. #1 door Roland op augustus 28, 2014 - 7:45 pm

  Aangezien ik een abonnement heb afgesloten kan ik wat vragen uit het artikel beantwoorden.

  Je krijgt inderdaad epubs met een watermerk, je kan elk boek 3 keer downloaden (na 2 maand verdwijnt het boek uit de lijst, dus wel handig om een backup te maken van je downloads voor het geval je het per ongeluk zelf wist). Het downloaden / watermerk inbouwen etc. gaat heel soepel. Ik stond er verbaasd van, ik had het niet verwacht omdat de site niet zo professioneel overkomt, maar dit gedeelte werkt goed. De epubs kan je eenvoudig opslaan, werkt vergelijkbaar met een willekeurige download van internet.

  Je betaald in 1 keer voor een heel jaar, het opzeggen is wat tricky, even noteren in de agenda (al moet ik zeggen dat wij een abonnement blijven houden als deze kwaliteit van de boeken zo blijft, het is ook maar 30 cent per boek, dus een keer een boek wat niet leuk is is ook niet erg).

  Een deel van de boeken is ook wel gratis te downloaden, maar een legaal initiatief als dit verdiend mijn goedkeuring en de prijs is leuk, ik heb de gok genomen en ik moet zeggen; het bevalt beter dan ik dacht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s