Een grote stap voor de Nederlandse e-boekenmarkt

Onlangs kondigde Bol aan samen te gaan werken met Kobo op het gebied van e-boeken. Ik heb de nodige analyses gelezen, maar weet nog steeds niet helemaal helder te krijgen hoe die samenwerking er precies uit gaat zien en wat de gevolgen zullen zijn. En eigenlijk word ik daar wel vrolijk van. Want ik zie voordelen, ik zie nadelen, ik voorzie dingen waarvan ik denk dat ze niet verstandig zijn.

Maar ik zie vooral beweging en initiatief op een schaal die daadwerkelijk iets kan betekenen. Want als iets de innovatie op boekengebied heeft gekenmerkt tot dusver is dat het allemaal net-niet is – leuke initiatieven, aardige pogingen, maar altijd kleinschalig en zelden helemaal uitgewerkt.

Kobo en Bol zijn elkaars concurrent op het gebied van e-boeken en wat dat betreft is een partnership in theorie niet logisch. Maar elke markt heeft zo z’n eigen wetten en wetmatigheden en het kan heel wel zijn dat voor de Nederlandse boekenmarkt, die op zichzelf toch al heel anders is dan anders, een dergelijke combinatie goed werkt, zeker met het oog op Amazons nakende intrede in de markt.

Bol heeft met LeesID in elk geval gezorgd dat het grootste deel van de e-boekenkopers een boekenplank bij Bol zal aanmaken. Want een consument zal uit gemaksoverwegingen slechts een enkele boekenplank willen maken en zal dat doen bij de aanbieder waar hij de meeste boeken heeft gekocht. Wat vaker wel dan niet Bol zal zijn. Een ideale kans voor Bol dus om hun marketing nog verder te kunnen perfectioneren en klanten te trekken. Vanuit dit oogpunt bezien bindt Bol de koper van Nederlandse content nog steviger aan zichzelf.

Door een partnership met Kobo aan te gaan, zorgt Bol ervoor om ook de koper van Engelstalige content – zij het indirect – aan zich te binden. Want er zijn veel Nederlandse lezers die al Engelstalige content bij Amazon kopen en voor wie de drempel om ook Nederlandse e-boeken te gaan kopen dus heel laag is. De deal met Kobo biedt die lezers dus in elk geval een alternatief.

En vergeet niet dat het platform van Kobo een van de beste cloudplatforms in de wereld heeft. Het brengt dus behalve een technisch superieure reader ook de nodige expertise waar Bol eventueel gebruik van zou kunnen maken.

Of het allemaal zoden aan de dijk zet als Amazon de markt betreedt en met geld gaat smijten, valt te bezien. In elk geval probeert Bol nu de drempels zo hoog mogelijk te maken en dat doet me deugd.

Hoe de samenwerking precies zal gaan verlopen, zullen we moeten afwachten. Ik ben in elk geval rechtop gaan zitten. Game on!

 

 

 

  1. #1 door Jürgen Snoeren op september 16, 2014 - 5:58 am

    Ik heb Kobo al heel lang in het vizier, hoor, ik werkte al met ze toen ze net in Nederland actief werden, toen ik nog verantwoordelijk was voor de e-boeken van Meulenhoff Boekerij. Dat leesID betaald is door alle boekhandels (en uitgeverijen), dat is bekend. Maar het is duidelijk dat Bol er meer voordeel van heeft dan andere partijen door de manier waarop LeesID is opgezet. En Libris heeft natuurlijk niet het marktaandeel in digitale boeken (want daar gaat het hier over – die 17% die jij noemt zal over print gaan) dat Bol heeft (dat in print overigens niet heel ver ban die 17% vandaan zal zijn). Ik wil verder niet oordelen over wie beter is of groter – ik constateer alleen dat in de digitale markt de Bol plus Kobo combinatie op meerdere gebieden slagkracht heeft.

    Like

  2. #2 door annettejongen op september 15, 2014 - 9:25 pm

    Wat raar en jammer dat Kobo eigenlijk nu pas goed in je vizier verschijnt. De Libris/Blz. boekhandels, toch niet de minste met 17% marktaandeel en daarmee marktleider van het algemene boek, zijn een paar jaar geleden al in zee gegaan met Kobo. Zij hebben dus pionierswerk verricht. Bovendien is Libris/Blz. niet alleen pure player zoals Bol, maar heeft zij ook de belangrijke bricks naast de clicks. Verder wil ik je er graag op wijzen dat LeesID een initiatief is van de CPNB, en dus betaald door ALLE boekhandels in Nederland.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s