Is zelf-lenen een bedreiging voor de bibliotheek?

Ik had mijn vorige blog nog niet verstuurd of via de Twitters (dank aan Frank Huysmans) bereikte mij nieuws van een prachtig initiatief dat zo eenvoudig en intuïtief lijkt dat ik me zit af te vragen waarom ik er zelf niet op ben gekomen. Peerbieb belooft de eerste peer-to-peer bibliotheek ter wereld te worden – ofwel, een dienst waarmee mensen bij elkaar boeken kunnen gaan lenen. Als idee natuurlijk niet nieuw, maar een prachtig initiatief.

Zei ik in mijn vorige blog al dat de zelf-uitgevers zijn gaan doen wat de uitgevers niet voor hen wilden en konden doen, hetzelfde lijkt nu ook met het uitlenen van boeken te gaan gebeuren. Het is interessant om te gaan zien welke vorm dit precies gaat krijgen, maar het laat zich raden dat dit wel eens negatieve gevolgen kan gaan hebben voor de bibliotheek – waarom lid worden als het gratis via het web kan? Tekenend is dan ook wat de mensen achter dit initiatief er zelf van zeggen:

Iedereen is een bibliotheek

Bibliotheken sluiten, terwijl er bij mensen thuis boeken staan te verstoffen in een boekenkast. Waarom lenen we geen boeken van elkaar?Ja, waarom eigenlijk niet? Ik denk dat wat voor de uitgeverij geldt, zeker ook voor de bibliotheek geldt. Waar wij uitgevers de zelf-uitgevers eigenlijk altijd (misschien zelfs een beetje minachtend) links hebben laten liggen, daar heeft de bibliotheek ook nooit gedacht (stel ik mij zo voor) aan het faciliteren van het uitlenen van boeken die ze niet zelf bezitten. Uitgeven is als categorie breder geworden dan de uitgeverij zelf. En lenen nu dus ook.

Een wijze les, denk ik. Naast zelf-uitgeven hebben we nu ook zelf-lenen. En ook dit dreigt “ons” uit handen te glippen…

, ,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s