En wellicht het meest opvallende nieuws uit het boekenvak:
Boekwinkelketen Van der Velde gaat nauw samenwerken met bibliotheken in het noorden van het land. Nieuw verschenen titels worden straks direct geleverd aan de bibliotheken, waardoor die eerder beschikken over uitleenboeken waar veel vraag naar is. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.
De bibliotheken in Noord-Nederland werken nu nog samen met NBD Biblion. De levertijd die door het bedrijf uit Zoetermeer wordt gehanteerd zou veel bibliotheken een doorn in het oog zijn. Het duurt volgens directeur Jouke Bethlehem van Bibliotheken Noord Friesland drie tot vier maanden voordat nieuwe boeken in de schappen staan. “Wij moeten veel sneller over een nieuw boek kunnen beschikken.” (bron: Retalnieuws)
Dit is geen goed nieuws voor de NBD, die de afgelopen jaren een grondige reorganisatie doorgemaakt heeft. Het is een organisatie die een centrale plaats inneemt in het sterk gecentraliseerde Nederlandse boekenvak en het is opmerkelijk dat er nu een aantal bibliotheken hebben besloten geen gebruik meer te maken van de diensten die het biedt om de lezer beter van dienst te zijn.
De eerste tekenen van marktwerking in het boekenvak? Ik zou het toejuichen. Al heeft minister van Engelshoven (OCW) laten weten dat de vaste boekenprijs wat haar betreft voortgezet kan worden (bron: FD.nl), er zijn nog veel gebieden waar marktinnovatie mogelijk is, wat deze zet van de bibliotheken in Noord-Nederland bewijst.