Een biologische must read

Behalve matige SF was ik ook een boek aan het lezen over de uitvinding van CRISPR, een nieuwe, biologische tool die gebruikt kan worden om genen te editen – om letterlijk stukken DNA, van 1 letter tot hele genenclusters – te vervangen. Een uitvinding met onvoorstelbare gevolgen voor de toekomst. We hebben nu letterlijk de schepping – om er maar eens een term uit te gooien – in onze hand.

Het heet A crack in creation en is geschreven door Jennifer Doudna, die een van de heldenrollen vertolkt. Een boek dat iedereen zou moeten lezen en dat onmiddellijk in het Nederlands vertaald moet worden.

Het is een fascinerend boek, dat een beschrijving geeft van hoe de ontdekking tot stand is gekomen en een goed inzicht geeft in de manier waarop wetenschappers van over de hele wereld samengewerkt hebben. Het is bij tijd en wijle geen gemakkelijk boek om te lezen – hoewel Doudna alles in gewone en heldere taal heeft opgeschreven, heb ik sommige stukken een aantal keren moeten lezen voordat ik (ongeveer) snapte hoe een en ander werkte.

Maar zelfs een gedeeltelijk begrip van dit boek helpt om in te zien dat we op de rand van een biologische revolutie staan, iets waar vooral het tweede deel van het boek zich op richt, waar ook de ethische kwestie aan de orde komt. Lees vooral ook de Guardian recensie.

Kijk, als die SF auteurs hier nu eens werk van maakten…

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s