De toekomst is een machine

Twee belangrijke boeken over digitalisering die het lezen meer dan waard zijn – en wat mij betreft morgen vertaald worden om in het Nederlands te worden uitgegeven: The second machine age en Machine, platform, crowd, van Erik Brynjolfsson en Andrew McAfee. Beide auteurs werken voor MIT en worden gezien als autoriteiten op het gebied van de digitale economie. In deze boeken verkennen ze de nieuwe economie die langzaam aan het ontstaan is en ontleden de trends die nu zichtbaar zijn, die ze vervolgens verder extrapoleren.

Veel aandacht hebben ze ook voor het verband tussen kapitaal en arbeid en de invloed die de digitalisering (en automatisering) op die verhouding heeft. Door automatisering van het productieproces verschuift de nadruk van arbeid naar kapitaal, wat ons hele arbeidsproces fundamenteel verandert. Wat dat betreft sluit hun werk goed aan op dat van Thomas Piketty.

Er staat teveel in de boeken om hier samen te vatten. Laat ik volstaan te zeggen dat ze mijn begrip van de materie aanzienlijk hebben vergroot en nieuwe inzichten hebben gegeven waardoor ik anders ben gaan denken.

Vooral de mogelijkheden en gevolgen van het Deep Learning dat zich momenteel in hoog tempo aan het ontwikkelen is hebben indruk gemaakt. Ik had me niet gerealiseerd hoe fundamenteel anders het onderzoek naar AI inmiddels is. We vertellen nieuwe systemen niet langer hoe ze moeten leren denken, we laten ze zelf ontdekken hoe ze moeten leren. End at gecombineerd met de oneindige rekenkracht en oneindige hoeveelheid details geboden door de cloud en het internet, is het maar de vraag of we niet iets in gang hebben gezet dat we niet meer kunnen stoppen.

En hoe anders de toekomst eruit zal komen te zien.

In de woorden van Kevin Kelly: “The best AI’s will be intelligences that think unlike us – that can think what we cannot.”

Maar over Kevin Kelly later meer…

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s