Amazon daagt Apple uit met Fire TV

Begin deze maand kwam Amazon TV op de markt en het is eigenlijk een beetje langs me heen gegaan. In Nederland zien we eigenlijk nooit iets van de Amazon marketing machine (maar ga maar eens naar de UK of de VS en zet de tv aan…). Toch is het een opmerkelijk stap van Amazon die enige aandacht verdient.

Het combineert Amazon Instant Video met diensten als Netflix en Hulu (maar: geen HBO!) en een groot aantal games, iets wat nauwelijks op de andere platforms te vinden is. Door de combinatie met Amazon Cloud Drive (die onlangs verbeterd en versimpeld is), kun je ook vrij eenvoudig je foto’s en video’s op je tv bekijken, het heeft een muziekdienst (met name Pandora) en je kunt ook je eigen muziek spelen. Dat wil zeggen, je Amazon mp3 library en Amazons muziekkanaal, dat in mei verwacht wordt. Het is niet helemaal duidelijk of je AL je muziek kunt gaan beheren streamen, maar ik vermoed van niet.

Amazon Fire TV lijkt goed uit de vergelijking met Apple TV, Roku en Google Comcats te komen – volgens Amazon zelf, in elk geval, maar de specs zien er goed uit. De recensies zijn behoorlijk positief (zie deze bijvoorbeeld) – Amazon lijkt goed gekeken te hebben wat de consument wil. Er zitten nog wat haken en ogen aan, zoals dat gaat met nieuwe technologie, maar Amazon kennende zal dat aangepakt worden.

Fire TV is alleen in de VS beschikbaar en het zal nog wel even duren voor het in de rest van de wereld wordt uitgerold – met de Kindle Fire zat daar ook bijna een jaar tussen. Wat ik me wel afvraag is of de content die het apparaat interessant maakt ook de grens gaat oversteken.

Het is vooral interessant voor Prime leden en Prima is beschikbaar voor Europeanen, maar de meeste content – een goed voorbeeld is Amazon Instant Video – is in Nederland niet te gebruiken. Reden waarom ik mijn Prime lidmaatschap maar weer heb opgezegd een tijd terug (al zijn er diensten die een middel aanbieden om de restricties te omzeilen: http://www.start-vpn.com/blog/2012/03/06/watch-amazon-instant-videos-outside-the-us-how-to-unblock-amazon-instant-video-with-a-vpn-service-631502/). Instant Video is in februari wel uitgerold in de UK en Duitsland, dus er is hoop dat het niet heel veel langer duurt voor het ook in Nederland beschikbaar is.

Met Amazon Fire TV lijkt Amazon alle content op een enkele plek in de huiskamer samen te willen brengen, namelijk op de tv. Gecombineerd met de Amazon telefoon die deze zomer verwacht wordt, heeft Amazon nu een ecologie gecreëerd die voorheen alleen Apple had. Alle diensten kunnen nu over alle apparaten gestreamd en gesynced worden. In mijn ogen is dit een rechtstreekse uitdaging aan Apple.

Het wordt een interessant strijd: het bedrijf dat als geen ander goede hardware kan maken versus het bedrijf dat als geen ander content aan de man kan brengen tegen de scherpste prijzen. Hoor ik daar de gong van ronde 1?

 

, , , ,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s